Thursday, December 1, 2011

cara hilangkan panau dimuka

hyeee assalamualaikum tak jawab dosa, jawab gatal hahaha *apahal pulak gatal lol . eeee bibik aku tengah call sape entah cakap tak boleh kuat lagi ke bikk nak jerit jerit macam orang dalam phone tuu pekak jee -.- gifilofo kefe haa .

hari ni aku bukan jadi jadi promoter tapi errr macam membantu anda anda yang mempunyai masalah kulit . well aku tau aku tak layak nak cakap pasal kulit muka ni sebab kulit muka aku pun tak lah super power sangat kan .

fokus pada tona warna yang cerah
hahaha dah dah jangan nak gelak kan muka aku yang tak seberapa nak cun tuu . kali ni aku share pasal sejarah siram eyh silam aku . dulu err masa aku darjah 6 aku kena panau yang sangat besar dan statik betul tempat dia betul betul kat pipi double cheese burger aku tu . aku tak de pulak gambar masa darjah 6 so aku edit sikit , lebih kurang macam gambar kat atas lah panau aku tu . tapi panau aku lebih teruk dari gambar kat atas . aku pun tak tau macam mana boleh kena , tersangat lah seksa nak menanti panau tu hilang . 

pergi jalan shopping ke aduh jalan pandang lantai jee nak cover kan . lepas tu fly to sarawak nak holiday lagi lah malu bukan orang seremban jee tengok orang sarawak pun sik tengok panau kamik . ada sekali tu mama tengah borong apa ntah aku lepak kat luar menikmati air apa ntah aku tak ingat then abang yang pandu van pelancong tu datang duduk sebelah aku . 
abey van : kenapa muka tu dik ?
aku : buat bodoh -.- konon macam tak dengar
abey van : dik , abang tanya ni kenapa muka tu ?
aku : eyh sentap jap , dia panggil aku rupanya . (mana pernah org panggil aku adik) muka kena panau lah 
abey van : ohhh baru lagi ke ?
aku : haah baru kena , abang datang jee terus kena -.- 
abey van : apa kata adik rebus buntut ayam lepas tu minum , elok tau untuk hilangkan panau 
aku : hah ? ohh yekew haah nanti balik hotel saya rebus buntut ayam yee , confirm esok hilang  kan . *dengan hati yg sentap terus masuk dalam tengok mama beli apa 

ok jangan ikut  abey van bufungukfuk(bunguk) ada ke minum rebusan buntut ayam . eeee apahal pulak , silap silap kentut bunyi ayam aku kang . aku kan kalau jumpe lah abang tu aku tayang muka aku yang dah ok ni , tak minum rebusan buntut ayam pun panau aku dah hilang . 

macam macam jugak aku pakai untuk hilangkan panau , lotion lah cream panau pil panau pun ada . last last mama belikan aku bio oil


first of all , kepada along hehehe thank you lah sebab kau beli bio oil nak bawak balik U kan last last hang tinggalkan kat rumah so jimat duit den tak payah beli . macam ni lah kakak selalu belanja adik give me five bebeh !!! sampai sekarang aku pakai bio oil walaupun panau dah hilang . sebab aku tak de toner ke apa segala macam krim siang lah krim malam nanti buat krim subuh pulak yee . aku ada pencuci muka dengan benda alah ni . alahai kedekutnya kau fani nak beli safi lah olay hape kebenda semua memang aku malas nak beli . hari tu ingat nak try pakai nano white dah nak beli dah nak bayar pun last last aku letak balik , fikir balik aku nak pakai buat apa beli bedak  sejuk lagi bagus murah sejuk jeee hehe . bio oil ni boleh hilangkan parut jerawat , agak agak muka tu dah berbelang macam rimau pun boleh pakai kasi kulit hangpaa semua sekata . untuk yang kulit kering lagi sesuai pakai ni . 

 alhamdulillah kulit ku kembali normal , buktinya ......


ok rasa nak lempang jeee !! hahaha muka zaman aku form 2 eeee kelakar nyaa . zaman tak reti nak berpesyen cenggitu lah ... macam senduk pulak muka aku ni * macam kejam sangat jee senduk tu 
gambar asali yee ni , tak edit pun . harap maklum :))

49 comments:

  1. Assalamualaikum :) Akak, dekat muka saya pun ada panau. Ada 3 tompok pulak tu. Satu dekat bawah mata, *lebih kurang dekat pipi macam akak lah* lagi dua dekat tepi pipi kiri & kanan. Saya dah cuba macam macam, letak lengkuas lah, sapu ubat dekat klinik lah, sapu krim haruan lah, tapi tak jgk baik. Makin putih tompok tu adalah, and makin besar. Tadi, tengah blogwalking tetibe terjumpa blog akak ni, haha :D Rasa macam nak melompat pun ada sebab tengok muka akak bila pakai bio-oil tu terus elok. Nak tanya, bio-oil tu sapu dekat seluruh muka or dekat tempat panau je? Thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hyeee waalaikummusalam:))

      sapu bio oil tu kat seluruh muka...untuk hasil yang memuaskan...bagi dia sekata dengan kulit adik..

      kalau boleh jangan stop pakai , pakai hari hari sebelum tidur...kalau pakai siang macam leceh sikit

      semoga berkesan :))

      Delete
    2. assalammualaikum kak...kalau muka ade jerawat skali boleh sapu gak ke ngn bio oil tu?

      Delete
    3. Assalamualaikum,,klau lelaki boleh x pkai Bio Oil??

      Delete
  2. How long it takes for sembuh ye? And, if pakai bio-oil tu, boleh pakai facial cleanser yang lain tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. berapa lama akak tak sure...dalam 3 ke 4 bulan insyaALLAH sembuh...tapi kena consistant lah pakai...

      pakai bio oil tu tiap malam , then bangun pagi pagi basuh pakai pencuci muka apa apa brand tak kesah

      simple je bio oil ni

      Delete
    2. Kalau tak pakai pencuci muka boleh tak.sebab saya baru darjah 5

      Delete
  3. kak ada laman blog mengatakan bio oil ni berbahaya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Saya pada awalnya dpt byk komen yg positif pasal bio oil. Feb 2015, muka naik jrawat teruk. Bukan jerawat pasir ye, juga bukan jerawat batu.. Malah batu karang... Bila pecah berdarah jd mcm batu bulan.kwn2 cdangkn bio oil, pharmasist pun sama. Beli ye ..botol beaar. Mlm sblum tdo, lps cuci muka ni.bersemnhgat nih...sambil cuci muka, i dah brangan2 muka kembali santik mcm dulu (pernah cantik ye). Siap, maka sapulah bio oil. Sikit je i guna, ikut arahan produk. Usap usap.. Satu muka. Pastu tdo... Zinggg dah pagi... X sabar ni.. Buka lampu bilik baca bismillah... Tgk cermin, ya Allah.. Apakah? Kilit i yg berjerawat dah pecah tu, jadi hitam dan ada rekahan yg sgt azab. Darah pada setiap point jerawat. Nak pitam rasa. Waktu tu, saya x jerit x marah.. At least saya cuba. Saya mndi pastu solat. Entahlah uolls... Hati nk terbuka call customer care line bio oil... Layanan sgt nak x nak... Kecewa.. Maka, written complaint sent to them. Dan saya lah antara yg tampil buat aduan, apa nk takut. Berano krana benar.
      So fikirlah uolls.
      Skrg-- saya syukur biar x cantik kulit mcm dulu. Allah tarik nikmat. Saya bdah mula amalkan doa ketika bercermin. Biarlah buruk, luar dalam Allah yg tahu.

      Sekian.

      Delete
  4. news ni bila 2011 ke 2012.

    ReplyDelete
  5. Aku baru la nak try bio-oil nie. Dh kate bhaye pulak. IShhhh... -FaeeN

    ReplyDelete
  6. aku dah pakai............

    ReplyDelete
  7. baru nak try nak hilangkan panau dah kata bio oil ni berbahaya....tak patut tak patut.aku tetap nak pakai juga...

    ReplyDelete
  8. aku dah pakai dah,dah nak hilang pulak tu...

    ReplyDelete
  9. ai yo bio oil ni baik lah..

    ReplyDelete
  10. bahaya mungkin pada kulit yang sensitif , trully saya dah pakai lama . alhamdulillah panau hilang

    ReplyDelete
  11. klu xnk try bio oil..leh jew blikan ubat hilangkan panau tp dlm bentuk tablet..sbb sye mkn ubt tu..dlm msa 3-4 hari dh hilang..:)

    ReplyDelete
  12. ada ke ubat hilangkan panau dlm bentuk tablet ? share sikit lau ada . panau kat muka saya dah makin teruk. malu dah nak keluar gy jalan2 ke , gy sekolah ..

    ReplyDelete
  13. ade je ubat panau bentuk tablet..dekat farmasi tu murah sikit..kalau nak lagi power+cepat+berkesan di seluruh badan pegi la klinik pakar kulit..aku syorkan korang pegi la KLINIK RANJIT di SS15 SUBANG JAYA, SELANGOR..tapi mahal sikit la for the 1st time rm150 rasenye..lepas tu dah tau ubat, dpt la murah sbb xyah check lagi dah ngn doc..

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum.ni serious ke? sebab saya punya just sikit je.tapi agak merimaskan jugak.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. alah..pakai asam limau pun boleh

      Delete
    2. yup btol letak skali dgn blerang

      Delete
  15. kalu panau di seluruh badan boleh ke hilang gna bio-oil? ad kwn suggest gna ubt cuci darah dr farmasi tp dia xingt dh nama apa ubt tu..dh lama gna..mmg berkesan..sy lak takut nk mkn pil tu..takut ada side effect

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg berkesan ke gn ubt pencuci darah 2?amik ms brapa lm utk hlng?

      Delete
  16. ni cerita ke.... cara caranye

    dengar cerita je lebih

    kalo laki kene cam mane

    takkan la kene pakai bio oil

    ReplyDelete
  17. Akak beli bio oil kat mane??lagi satu kalau panau da hilang kene still pakai lagi ke??

    ReplyDelete
  18. Kalau badan pun Ada panau, bleh pakai bio oil jgk? Jumpa Dr, lama x nak hilang? Ambil masa lama x? Dah mcm2 ubat guna...still x hilang ni..rasa makin tambh plak kat badan..huhu tolonglah saya please!!

    ReplyDelete
  19. Pnah tnye kt frmasi ubt pnau yg tblet tp dieorg ckp yg tblet xde..dlu adk pnah mkn yg tblet..skang xkn da xde..

    ReplyDelete
  20. Klau saya bangun tidur cuci muka je... lepas mandi bru pkai pencuci muka... bleh x?? Hilang x panau tu...??

    ReplyDelete
  21. badan boleh tak kak?

    ReplyDelete
  22. kalau kt kg sye,ada jual sjenis sabun.yg tu kalau pakai x sampai 3hari da hilang.nama sabun lupa pla...tp mmg mujarab r.skrg ni x jmpe g sabun tu.haishh.anak kna panau lak skrg nih.jmpa DR,dia bg krim sapu.nmenyer "CLOMAZOL".br gne shari da nmpak perubahan.bg sesapa yg ade panau tu try cari kt farmasi.harga x brapa pasti lak sbb sye dpt free jer.hehe

    ReplyDelete
  23. salam. hai fani... agak2 berapa lama ambil masa panau tu nak hilang kalau pakai bio-oil ni. agaklah klau sya pakai setiap malam... agak2 berapa lama masa nak ambil? thanks

    ReplyDelete
  24. thanks for the info..ank kene panau kat muka exactly mcm adik ni..dah cuba krim doc bg but still x works..nnt nak try bio oil and hope it work!

    ReplyDelete
  25. pergi farmacy beli betnovate-N .. dua hari terus ilang. tanpa tanda.

    ReplyDelete
  26. lepas sapu bawang putih tu kena basuh tak ?

    ReplyDelete
  27. Sebenarnya bila kita sapu ubat yg doktor bagi atau farmasi . Ubat tu untuk bunuh kuman fungi dekat panau kita . Sebab tu bila sapu ubat tompok panau tu makin jelas kelihatan , maknanya tompok panau yg makin jelas tu sebenarnys kulit baru . Proses nak bagi warna kulit baru tu sekata dgn kulit asal kita bergantung pafa cara penjagaan kulit . Jangan bagi kulit tu terdedah pda cahaya matahari . Cuba amalkan bila nak keluar rumah bawa payung atau sapu sunblock dekat kawasan tompok putih supaya tidak terdedah cahaya matahari . Itu sedikit sebanyak yang boleh dikongsi . Matlumat ni doktor yg bagi :)

    ReplyDelete
  28. Hai...pemilik blog...saya nak kongsi pengalaman sy pla kali ni...sblm tu sy ongin mngucpkn ribuan trima kasih lh kt penulis ni( fani) kerna perkongsian ni, wajah sy kembali normal daripda serangan panau yg sedia mklum penyakit yg paling degil wlupun x sakit...x sgka pula panau sy yg dh degil tahap gaban merebak hampir seluruh muka sy hilang slps mggunakn bio oil scra konsisten slma kurang sbln lha sy pakai...agak2 ngam2 hbis sbotil tu sy pakai mmg dh clear muka sy...skrg org skliling sy smua tanya apa yg sy pakai...sy ckap bio oil...bukan panau muka sja yg sy ada...sy jga ada panau kt dada dan bhgian leher...Tidak dinafikan bhwa sy stress sbb smua ubat yg sy cba smuanya x boleh mmbantu...sllunya sy pakai creobik...tpi ia sbnrnya mnghakis permukaan kulit...bknnya melawan kulat panau...lps tu hnya skjp sja hilang...x smpai sbln dtg lgi panau yg makin rentan(kebal) dgn ubat...dgn muka yg berpanau sy slsa nk brcpur kwn2 lepak. N panau yg penuh kt dada mmbuatkn sy jdi mcm perempuan pula time bermandi manda...sbb malu nk buka bju...wlupun x sakit, tpi sure mmg sakit hati klu ada panau melampau...mcm2 ubat sy pakai...tradisional lh moden lh smua hampeh...Sampaikn sy nekad makan jenis pil anti kulat...jenama fungesol...sbnrnya jnis pil ni bhya utk bdan kta sbb kulat kt luar bsan tpi ubat tu bergerak dri dalam bdan ke luar bdan...smggu sy mkn trus hilang...tpi malangnya kegembiraan sy x panjang. Dimana kulat tu tlh transform kpda kategori kulat yg bkn panau...ia lebih serius...jurufarmasy yg sy jumpa tu ckap...aiyoo ini sda lain jadi oo...dgn stress yg mmg sdia ada bertambah stress lh sy msa tu...dia suruh sy beli lgi pill yg kuat..kali ni pil tu mngandungi antibiotik...huh..dgr antibiotik, trus sy tolak tawaran...tau2 lha bhya antibiotik tu...akhirnya sy tanpa putus asa cari kt internet apa yg boleh selesaik masalah sy ni...dan jumpalah blog kak FANI ni yg bertajuk hilangkn panau dimuka...tertarik dgn pengalaman Kak FANI, maka sy dgn penuh smngat prgi farmacy cari BIO OIL ni...sampai rumah trus robek kotaknya...dan trus pakai...sy pakai slps mandi malam agak tebal...dan turun krja sya sapu nipis...2 hri kmdian, dh nmpk kesan positif...sbln kmudian panau sy hilang scra total..kt muka kt dada dan kt bhgian yg ada...bkn tu sja...tona wajah sy juga automatik sekata...kini sy x malu utk bercampur dgn org ramai...kpda yg ada mslah sma, jgn takut cba...mmg baik kesannya...oh ya bgi yg ada jerawat, usah bimbang sbb sy pun ada jerawat...malah jerawat sy turut hilang...Syukur Tuhan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam bro, nak tanya sekarang bro still pakai lg ka bio oil ni atau dah stop? kalau dah stop, panau tu kembali menyerang ke x?

      Delete
  29. Baru nk try..
    Dulu aq ada panau kat muke...belah pipi...mmg la malu sgt..yelah kuluy warna hitam manis..aleh2 timbul pulak tompok2 putih...mmg nmpak sgt la...sudahnye..hampir 2 minggu aq x datang keje...aq dok uma aq sental panau y ada kat muke pakai span cuci pingan y keras tu..bayangkan la..sudahnye muke aq ape..huhuhuhu tp alhamdulillah la hilang..then baru masok keje balik..lepas tu timbul pula masalah lagi..kali ni panau timbul plk dekat leher,bahu,lengan,dada,belakang badan,peha....masalah ni lagi rumit...then aq terus berhenti kejra smpai skunk...huhuhu malu punye pasal la....sampai skunk aq masih lagi tercangak2 nak cari ubat panau y paling bagus...sbb panau kali ni degil...di sental2 pon ada lagi.....aq rase cm nk meraung gile je...dasyat la penangan panau saje bole buat aq nk gile...huaaaaawwkkk....
    awk nk tanye ada ubat paling mujarab x?

    ReplyDelete
  30. Die ambik brp lama utk sembuh?

    ReplyDelete
  31. Assalammualaikum,,nk tnye bio oil tu mahal x??slalu brape harga

    ReplyDelete
    Replies
    1. about 30 rggit rasanya yg botol kcik

      Delete
  32. Saya pun ada jgk tompok putih tu..tp xtau disebabkan panau atau penggunaan krim steroid (alaergik)..xtau bila jadinya..tau2 dh ada tompok putih..still mencari apa yg sesuai utk hilangkannya..tp utk sementara waktu kalau nk keluar atau pegi mana2 saya just buh concealer, gelapkan skit bahagian tompok tu then make up tutup cela..huhu...

    ReplyDelete
  33. Saya pun ada jgk tompok putih tu..tp xtau disebabkan panau atau penggunaan krim steroid (alaergik)..xtau bila jadinya..tau2 dh ada tompok putih..still mencari apa yg sesuai utk hilangkannya..tp utk sementara waktu kalau nk keluar atau pegi mana2 saya just buh concealer, gelapkan skit bahagian tompok tu then make up tutup cela..huhu...

    ReplyDelete
  34. Saya pon ada panau besar kat pipi kiri dan kanan...
    kalau nak keluar, saya tinggal pipi saya tu kat rumah bersama panaunya sekali... alhamdulillah kurang la sikit rasa malu..

    ReplyDelete

i love you all !!!!