Sunday, March 11, 2012

ais krim jagung !

ahhhhh gagal gagal dan gagal....aku dah niat dihati "nak puasa nasi 2 hari" semalam dah berjaya....tapi tengah hari tadi TER- senduk nasi pulak -,- dapat pulak lauk ayam kicap tabur serunding yang dari zaman berapa punya aku tak tau whoaaaaaaaaa lega perut acik :))

hari tu jumpa satu blog masak masak ni , scroll scroll semua resepi dia alahaiii malas acik nak buat...kek lah pavlova lah itu ini...ingat aku rajing ke buat semua tu ?? ohh pleaseee sorry wa goreng telur pun nak tak nak je...terjumpa pulak resepi ais krim malaysia perisa jagung.....hah ni baru wa rajing nak buat , bahan yang mudah supp sapp dh siap ais krim kau nanti...

semalam bawak paan beli spender...gelisss aku nak sebut...kau tau bila dah beli tu , dia duk kepochi dalam kereta sambil tayang boxer baru...."first time paan beli boxer tau "  ......... "eyhhh kau boleh diam tak ?? tak payah nak heboh satu malaysia kau beli boxer baru , nak tunjuk sangat pegi lah gantung benda alah tu kat cermin belakang "

habis beli "benda alah " budak ni , aku beli barang niaga...opsss dah berniaga ke cik jemah oiii muahahaha...


sedap lagi mata memandang sedap lagi mulut yang merasa :))

totally made by embak kampung nurul farhani 
(setakat buat ais krim bodoh bodoh ni boleh lah kepochi )


perlu ke letak resipi ??

ok lah letak , aku tau korang suka buat benda benda cenggini

~susu cair
~jagung tin (creamer)
~cordial jagung
~gula
~ air

didihkan air untuk mendapatkan ais yang halus serta selembut sutera muahaha...next campak gula dekat air yang kau dah didih...bila dah larut gula tu baru letak cordial...bila dah didih baru letak jagung dalam tin...then tutup api , tuang lah susu cair seberapa banyak kau nak...tunggu sejuk baru masuk dalam plastik...jgan jadi macam aku yang tak menyempat panas panas nak tuang dalam plastik mengelintin "auuchh panas panas"...

aku memang ada masalah sukat sukat ni...kan kena letak gula , dalam blog tu kata letak gula banyak banyak...aku dah cuak , gilaaa nak letak gula banyak banyak ?? urghhh aku tak sanggup nak kena kencing manis -,- so aku campak jee lah gula mengikut kepuasan hati , sikit pun sikit lah asal aku tak de kencing manis...lepas tu bila nak tuang cordial kan aku tuang satu cawan cordial...lepas tu aku tengok asal tak pekat pun macam jagung ?? warna dia cair je macam air oren kau tau...lepas tu aku tuang lagi 2 cawan hahahah.....sama jugak tak pekat....lepas tu aku rasa cordial tu , puihhh puihhh tawar tawar tawar !!! dah dua kali aku buat macam ni..dulu kes buat air anggur kat kampung...asal tak pekat ni ?? rupa rupa nyaa itu hanya pewarna , harus dicampur sama air gula wahai embak fani oiii....bila dah tuang susu cair baru pekat :)) alhamdulillah jadi pung , kalau tak jadi ais krim aku tadi , aku campak jee kat longkang huhuhu...

satu kuali besar aku dapat 40 batang :))

belambak lagi kat rumah , meh datang rumah tekan bell "akak fani akak fani ! nak ais krim tiga pulohcen"

tiba tiba teringat budak form1 , selalu kalau jumpa aku dia tanya "akak kiosk bukak tak , nak ais krim malaysia nanti akak simpan untuk kita tau"

kau tak rasa aku macam penyayang gilaa hahaha puih puihh

*counting days seriously dah tak sabar sangat niii!!!

2 comments:

i love you all !!!!