Friday, November 26, 2010

goodbyeeee !

 assalamualaikum !

dah one week school holidayy kan kan kejap je rasa
nanti dahh nak masuk 2011 wooo excited !
sebab 1 januaryy aku adalah calon pmr grrrrrr
heeee tengahh bosan so saje jeee mengedikk snap picture
tengokk tuuhhh saya pakai shawl !
wooo lama takk pakai dahhhh
dulu suka gile pakai shawl then dahh malass nak lilit lilit sampai tecekik -.-
tadi kemass bilikk jumpe shawl tuhh ygg pakai tuhh heeee
so lepass ni aku pakai shawl lahh
membazir kan beli takk pakai
one week cuti aku memang banyakk buangg masa
tido makan online
buku ? takk usikk ponn
homework tusyen aku takk siap
baguss kan sayaa ngeeee ^_^
eyyyy maybe ni last aku update bloggg
im not in town for a few dayss
aku nakk pegii ke medan perangg untukk menegakkan akidah islam ! [huh tipu je]
HAHA nanti aku balikk aku bagi tau mana aku pergii tau tau
to amirul hazim ! jangann sad sad okk aku pegi kejapp jeee takk lama pon
btw to MR F take care ok !
byebyee guysss miss youu all muaaahh


*pendekk je post aku HAHA 

Wednesday, November 24, 2010

childish

HAHA im childish booooo !
just for a moment ok
semalam pegi paroi rumah pakk teh saya grrrr ~
pegi sana sebab ayah nakk pegi urut dengan pak teh so ayah tinggalkan aku and paan gedikk kat sana
actually tak nakk aku ikot sebab takk de geng semua kecikkecik je umur palingg besar 11 tahun !
but kiteorang pegi dinner dulu then baru pegi paroi so terpaksa lahh ikot kan
makan punye pasal
sampai sana ok lahh aku just duduk tengok tv
then one of cousin aku cakap macam nie
nasuha : kenape kakak datang rumah kite , mama kakak tak jaga kakak ke ?
aku pon huh -.- ape budakk niehh , kau nakk kata aku merempat ke grrrr
aku : mama kakak pegii ipoh belajar
nasuha : owh , wooo jauhh nyeee 
aku : heeeee (sabar je lahh kan )
then aku main one toys nieh
but huh -.- seriouslyy aku lupe ape nama toyss nieh
aku just panggil bende nie colourful sebab toys tuh  colourfull lahh



ha toy ni lahh aku mainn
grrrr jamned je sebab takk tau ape nama bende alah niehh
fun main niehhh
cube lahh teka aku main toy nieh dengan sape
HAHA nasuha aqilah !
grrrr cousin palinggg aku sayanggg
umur die akuu tak sure lupe nakk interview die tadii
but if im not mistaken around 2 or 3 years macam tuhh lah
aku panggil die adikk grrrr
yela aku mana ade adik girl kan
yang ade pon just paan yg terlampau gedikk tuhh
saje je mengedikk layan diee
yela kat rumahh takk de budakk kecikk kan ngeee ~
aku tau budakk kecikk niehh suke ape
die niehh huh gile camera macam aku HAHA [penghasan !]
time tuhh pulakk aku just bawak phone
camera pon just 3.2 mpix
-.-' lain lahh macam camera phone korangg kan
korangg punyee 5mpix, aku takk kaya macam korangg
duit ponn ciputt je
 HAHA tu tu akuu palyy toys niehh dengann diee
aku lahh built rumahh kottt HAHA mcm apee jee huduhh !



 HAHA palinggg favourite !!! cute gileeeee
aku lahh yangg ajar buattt mulutt sexyy gituhh grrrrr





 alolo grrrrr my favourite !!



HAHA gambar yg last niehh ignored jee
aku pon takkk tau motif yggg disampaikann grrrrrr
ha lagi satu , aku pon takk sure title post niehh ade kaitan ke dengann ape aku membebel tuhh
huh -.- aku punye suke lahh kann
bloggg akuu ~~

Tuesday, November 23, 2010

P E T U A

yeaaa school breakkk wooo ~
bhaha ape kess lah kau ni fanii
okok assalamualaikum :)
sorryy yaww terlebih "happy" ^_^
ok back to our topic "PETUA"
wooo sounds great is it
tadi aku huh -.- bosan gile babengg  yela cuti kan ape nakk buat
ya ya aku tau next year aku PMR and mama selalu berkata begini
"alang cuti ni baca buku ok , awak tu nak exam next year no playing anymore"
tapitapi mood nak baca buku 8 subject tuh takk datang lagii !
so now aku just baca buku motivasi bhaha ngantukk kott zzzzz
tadi kan kan aku terjumpe buku petua
so aku baca lahh wooo menarikk grrrr memang takk ngantukk lah
then aku rasa why not aku share kat korangg ape aku baca kan kan ngeeee ~
hope korangg enjoyyy


selamat tinggal jerawat !
- Campurkan susu , madu dan putih telur.Kacau hingga sebati.Sapukan pada muka dan biarkan selama 25 minit.Selepas itu , bilas dengan air . Amalkan selalu.
- Kisarkan kacang hijau dengan menggunakan sedikit air.Sapukan pada muka dan seluruh anggota tubuh semasa mandi.Biarkan selama dua hingga tiga minit . Amalkan petua ini setiap kali anda mandi.
(actually ada banyakk lagi but i choose the most simple for you guys)

awet muda !
- Selepas bangun tidur,amalkan air suam segelas dan selawat sebanyak tiga kali.Amalkan setiap hari.Insya-ALLAH muka berseri-seri dan kekal awet muda.(paling senang)

meluruskan rambut kerinting !
- Bancuhkan dua biji telur bersama sedikit tepung gandum.Basahkan rambut,tapi tidak perlu terlalu basah.Kemudian sapu bancuhan telur dan tepung gandum tadi pada keseluruhan rambut.Sikat rambut lurus dan biarkan sebentar.Bilas dengan air bersih.Lakukan dua kali seminggu.  

mencegah rambut gugur !
- Perah tiga biji limau nipis.Campurkan dengan dua biji putih telur.Ratakan di seluruh bahagian rambut.Biarkan selama dua jam , kemudian cuci bersih.


mencantikkan kuku !
- Cuci kuku tangan dan kaki hingga bersih dan lap hingga kering.Gosokkan beberapa ulas bawang putih pada kuku jari tangan dan kaki.Amalkan tiga kali seminggu.


hilangkan mata sembab !
- Gosokkan dua ketul ais pada bawah mata perlahan-lahan ke arah bertentangan(ke dalam).Amalkan setiap hari selepas bangun tidur.


merawat sunburn !
- Kukus sebiji kentang dan lenyek hingga halus.Kemudian tempelkan pada kulit yang terkena sunburn itu.


wooo tu lah petuanye . actually banyakk lagi petua dalam buku ni .
nakk tulis semua huh takk laratt !
so fani just choose the best and simple
so try lah yaww semua ni , saya juga mahu cuba !
hope berkesan lah kan kan
kalau ade salah or typing error im sorry
normal lah kan buat silap , manusia tak perfect ngeee ~
any comment please leave at my chatbox
ok saya sudah ngantukk , besokk puasa wooo pahampaham je lah puasa ape kan XP

Monday, November 22, 2010

im wondering !

aqif hilmi 
HAHA again and again post about "lelaki"
aku punye suke lahh 
aku punye blogg kan
kalau tak suka tak payah bacaaa huh -,-
siapa dia ??
kawan aku LOL
perangai dia lately memangg lah teramat palingg sombongg pluss dah pandai menipu aku
since aku start final exam hari tu dia ignored aku 
aku pon macam huh -.- apahal budak nie aku ade buat salah kat die ke ?
i guess NO 
seriouslyy die teramat lah baikk bagi aku 
if aku ade problem forsure die tolonggg 
once aku sedihh he will come ala ala macam cerite cinderella bhaha [ntahh pape tahh ]
palingg baikk bila kau topup kan aku ! 
grrrr palingg lah baikk kauu 
nanti lahh eyhh aku kaya aku bayar hutangg kauu XP
tadi aku telahh memberanikan diri nakk tanya sendiri kat die asal diee asyikk avoid dari aku 
huh -.- gagal !
again and again respon die memang nakk melarikan diri dari aku 
so aku pon just sayy kat diee daaaa 
dahh lah , tu lah palinggg last aku contact kauu 
aku thinkk positive lah eyhh 
maybee die busy studyy 
dahh ade girlfriendd 
if dah ade gf , maybee gf die takk kasi contact perempuan lain kan kan 
okk thenn bubyee for youu 
one thing aku nakk bagitau kau 
tu pon kalau kau baca blogg aku lah kann kan 
aku hope one dayy kau explain kat aku kenape kauu avoid dari aku ~ 
video 
 *thiss video for you !

Friday, November 19, 2010

my partner aww (:

amirul hazim kamarulzaman 
HAHA bf aq LOL 
wooo dont take it wrongg 
die hanyee best partner aq okk grrrr
hensemm kott die cehh 
but aq still angapp die friend XD
not more than that 
aq kenal die pon one year je 
huh -.- sekejappnyee 
masa kiteorg standard 6 die kelass lain aq kelass lainn 
hishh sebab die pandaii sikit aq kurangg pandaii sikitt je eyhh booo~
masa standard 5 aq "terpaksa"duduk sebelahh die 
OMG jamnedd kott 
eyy fun kott duduk sebelahh die 
die adalah lelaki paling pembersihh aq penah jumpee 
seriouslyy pembersihh tahap gabban 
contohh nyee 
tiap kali masukk kelass bende pertama die carikk 
adalah PENYAPU !!
and ade lagii 
if aq "ter"buangg sampahh or whatsoever katt area table diee
woooo kami akan berperangg 
huh -.- bende simple nakk gaduhh 
itu lahh kami 
palingg aq jamned dengan ini budakk 
die ade buatt nick name utkk aq HAHA 
Big Mama !!!
siutt je luckyy aq diberi kesabaran ygg teguhh grrr 
thenn two years aq lost contact dengan diee 
sampaii lahh one dayy die add aq dalam fb 
HAHA dahh mcm jejakk kasihh kott 
since that dayy tiap harii aq ber-chattingg dengann die 
whatever it is aq rinduu dengar suara diee yg kelakar but comell alolo
ohh amirul hazim bhaha XP
*bhaha hope kau tak marah aq curii pic kau gedikk 
hensem kann <3


Wednesday, November 17, 2010

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA

yeahh raya again 
wooo i like it XP
mcm status aq in fb malam semalam 
"wooo raya agai , bolehh collect duit raya bnyakbanyakk"
 HOHO eyy betull what 
raya kan so if raya mesti dikaitkan dengan "DUIT RAYA"
okok just forget it 
kali ni aq nakk post about raya ngeeee ~
aq balik kampung petangg semalam 
yg balik justt mama , paan and me 
ayah raya kat KL sbb ade program ape ntahh 
kakanda kakanda aq pulakk raya diperantauan boooo 
pagi raya wooo HAHA 
wan aq je lahh pakai baju kurung 
sbb die nakk pegi solat raya 
aq bangunn pon 6.30 
dahh solatt subuh then pikir huh ape aq nakk buat nieh 
buhsann tahapp gaban 
mama dahh marahh marahh suruh aq pegii mandi 
aq jawabb 
mama air sejukk kottt so ape kata kejapp lagi baru alang mandi eyh 
mama jawab 
hishh suka hati lahh eyhh nanti if lembu takk de utk sembelih alang lahh mama korban 
aq just senyumm bile mama ckp mcm tuhh 
and dalam hati aq berkata 
huh mama pandaii buat lawakk sekarang maju maju grrrrr 
hoho my lil brother demam pulakk pagii raya niehh
so mama pegii lahh bawakk die pegi klinikk 
then buhsann aq bertmbah tambahh bile semua orgg keluarr 
huh thenn ape lagi on lappy main game 
wan and atokk aq pon dahh balik solat raya 
tengahh aq syokk syokk main game tuhh 
atokk aq datangg and kasi aq kuali 
what kuali ??
atokk nak ani buat ape dengann kuali niehh ??
dengann selambanye aq tanyee 
padahal dahh tau ygg aq kne basuhh kualai tuhh 
ok lahh fine aq pegii lah basuhh 
luckyy satu je kuali aq kne basuhh HAHA 
aq pemalas is it ?? 
ya ya i know thatt awww <3
aq ponn sambungg lah balikk main game 
tibe tibe aq terfikirr 
takk maniss kott aq justt duduk main game jee 
without tolongg pape 
so i decide utkk shutt down lappy andd tolong pape yg patot
mama pon dahh balikk 
mama suruhh aq tolongg die kupass kelapa 
HAHA palingg kelakarr 
aq tengokk mama pecahh kan kelapa tuhh mcm senang 
thenn aq pon tryy lahh 
huh jamnedd lakk aii 
ape niehh takk pecahh ponn 
mama ponn gelakk tengokk aq sopann sangatt belahh kelapa tuhh 
even aq takk berjaya pecahh kan kelapa tuhh 
aq ade lahh kott skill kupass kelapa bagai tuhh
bnyakk lahh jugakkk bende bende funn yg aq buat tadii 
actually stayy kat kg mmg funn habiss lahh 
tengokk jam eyhh dahh pukull satu 
lorhh cepatt betull 
perutt aq pon dahh grrrr lapa niehh
so melantakk lahh dulu 
then solatt zohor 
on lappy balikk ingattt nakk sambungg main game 
suddenly huh mood hilangg 
mood ngantukk mari 
so aq tido sampaii pukul 4 HAHA 
lama kan kan ya ya i know that 
aq bangunn tengokk tv 
ok dahh petangg pegii kg aq lagii satu 
around pukul 9 baru aq gerakk balik serembann 
otw balikk serembann 
aq termenung 
macam macam aq fikirr 
omg aq nangisss 
why ? hoho takk perlu kott aq cerita 
ni kan postt about raya lol 
ok sampai rumah around 9:45 mcm tuhh lah 
ok thats all 
sorry if post aq kali ni ade salahh pape 
again 
SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA 

Monday, November 15, 2010

huh -.-

deyy ape niehh 
semalam dahh update now nakk update lagii 
okok finee
actually aq pon takk nakk update pape hari ni 
butt seriouslyy buhsann gile babengg :((
hari ni mood aq zero zero
ntahh kenapa takk tau
pagipagi bangunn huh wth ade call yg telahh menganggu titow aq
grrrr siutt pnye jiran
ape kess call aq pagipagi bute
okok whatsoever
then pegi sch mcm biasa
planning nak memontengg
butt fikirr nak tngokk which class aq masukk next year
andd nakk tau permohonan aq diterima or nott
palingg menambahh kann moody aq
aim aq pegi sch nak tau semua tuhh
grrrrr jumaat ni kne dtg so baru bolehh tauu all these 
so meanss mmg buangg masa lahh aq dtgg 
ya ya buangg masa pluss menyakittkan hati 
eyy mmg aq akan menyampahh if kau tujukk 
kegedikkan kau LOL 
mmg menyampahh gile
then time balikk
i saw a couple 
bf kasi drinks kat gf 
 woooo cehh drinks je kott 
sikitt lahh jealous tengokk mereka
hoho everydayy aq mesti tengokk phone 
mana lahh tau mr f send msj
mesti lahh tak dee an an 
hish dah dua tahunn 
aq rasa bende yg sama 
sampai bile aq kene rasa semua ni 
mmg sch breakk kali ni adalah cuti yg kedua paling paling membosankan 
to mr f : aq ingatt janji kau 
kau kata 
you will be my best friend forever 
butt it just a word 
kau tipuu lahh gilee 
owh maybe aq ni terlampau lampau tak sesuai 
utk jadi kawan kau is it ?
 the best word is 
takk setaraff :((
life aq now zero zero 
no more a smile from farhani 
fullstopp !!
i know kau happy dengan life kau sekarangg 
i can see it 
i love you mr f <3 <3 

Sunday, November 14, 2010

F U N :)

penatt butt happening  lahh gile !!!
woooo ~
HAHA as ussual ahad 
pagi pagi dah dikejuttkan oleh mama ku sayang <3
alang alang bangunn pegi solatt 
solat ? 
tangan meraba raba carikk phone 
pukul brape ? 
7:05 
owh dalam hati berkata 
subuhh dah habis -.-
okok pegii cari tuala and mandi lahh deyy 
aq ade training kott
okok 10.30 !!
training habis 
then mama said 
nakk pegi tengokk wayang kan 
pegi lahh siap 
yeahh means mama kasii yahhooo 
texting pearl and keroo 
siap siap im on my wayy to fetch up you guyss
huh sampai sudahh 
ok plan outing niehh 
nakk serangg tanjung green village grrrrr XP
HAHA 

MEGAMIND 
wooo haha i call the bigg head 
kepala dongga 
bestt kott 3D HAHA 
bayar ?? mahal gile babengg 
habiss duitt aq lah deyyy discount takk de kedekutt !!!
best ke movie nieh 
big no actually
ade lah funny funny sikitt yg terselitt kat movie nieh
butt from 5 star aq just boleh kasi 2 star 
HAHA seriously if korang tnyee aq pasal movie niehh 
pape pon aq takk ingatt 
btw thanks to kero sbb buat sound effect yg superbb tadii HAHA 
ntahh pape tahh 
okok movie tamatt 
kiteorgg main game 
then suddenlyy 
aq nakk karoke !!
hoho so then ajakk mereka mereka
luckyy just tinggal one room yg kosong
HAHA microphone katt situ mcm grrrrr
suara elok elok sedap tukar booooo  sengau
then received msj from mama
mama katt bawah 
wooo so terpakasa lah kami stopp memekak then turun bawahh baliikkk 
ingatt kan dahh nak balikk
rupenye TIDAKK grrrrr
ayah ayahh
kalau jumpe sahabatnyee hishh
sampai besokk takk habis borakk
ayah borakk kami pegi dailly freshh wooo
mcm biasa lahh adekk aq ygg gedikk pluss mengada itu
takk beli ice kimo and waffle die mmg takk sah
tngokk ayah still borak lagi
so we decide utk stay kat dailly fresh
yeahh pe buatt ??
snaping lahh deyy 
forsure pekerja katt situ jamned sbb kiteorg buat shop tuh hare HAHA
okok mama dahh panggil 
pegii car park naik kereta andd 
vroom vroom balikk lah deyy 
pegi rumahh pearl lepak sana makan makan 
then send kero 
wooo habiss sudahh 
even aq agak letihh pluss penat gile babeng pluss pluss XP
i really have a lot of fun with you guyss 
my beloved cousin awww 
lain kali kite pegii lagi yaww

my favv <3


*more picture di fb yaww and sorry if ade silly mistake on my post

Friday, November 12, 2010

hari yang bernama jumaat

12112010
pagipagi kene bangon 
pegi sch !!!
HAHA aq kan sch petang so agakk malas lahhh if kene pegi pagii
event nye ialah program hati ke hati dan anugerah akedemik [ntah betul ke takk aq eja]
hoho datang datang masuk dewan and kite beribadahh sebentar yaww
HAHA baca yassin lah deyyy
ok bacaan yassin dahh habiss 
ckg panggil pelajarpelajar yg terima anugerahh
salah satunye aq hehe 
first time kottt
yela orgg kurang cerdikk mcm aq mmg susah naik pentass
HAHA time tunggu nama kne panggil utk amik sijil
deyy COL AB AZIZ datanggg wokk
 ayahh saya muahaha
ayah dtg pakai full uniformm HAHA
 first time ayah datang event mcm niehh
 selalunye mama yg datangg
ntah ape lahh yg ayah potpet dengan class teacher aq
ey ey HAHA ni aq nakk kasi tips kott 
if naikk pentass 
PLEASE BE MORE CAREFULL
hoho bukann ape aq tengokk tadi agakk ramai lah jugakk
ygg tergolekk before naikk pentass 
forsure korang malu gile babeng kann 
lucky aq baikk tadi
if aq jahatt free free je kne boooo sama aq XP
haiyyoo then prefect kne jaga gate pulakk
HAHA dahh lah hujann (hujann ke ? rebass je kott)
lucky ade one aunty ni mintakk aq tolong tunjukkan kelas anak die
hoho okok aq bawakk lah aunty tuh
sampai katt open hall tuhh aq nampakk mem2 aq
ape lagii serang mereka HAHA
aunty tu mana ?
lol dahh pegi katt anak die lahh deyy 
aq seorang pengawas yg bewibawa kerana cabutt lari time on duty 
ala next year maybe aq takk jadi prefect dah yeah 
okok back to our story
then hoho ape lagi snap picture lahh
act aq takk bnyakk snap pic tadii
mood kurang lahh
so mem aq je lah yg snap sana snap sini
gambargambar itu anda boleh dapatkan di fb yaww
HAHA ayatt nerdyy gile 
act takk bnyakk bende yg menarikk tadii 
semua biasa je
then pegi kantin MAKAN ;)
after makan back to open hall potpet
dah potpet lol dah pukul 12  !!!
balikkkkk wooo


okok next event pada hari jumaat yg indah ini HAHA
event nye ialah annual dinner sk seremban jaya
even aq bukan warga sksj tapi aq ex sksj okk
mama dahh kasi arahann yg tegass katt aq
LEPAS MAGHRIB MESTI DAH SIAP !!!
hoho sudahh ku agakk arahan yg sama akan diberrii
tapitapii  hakikatnye again and again aq yg lastt siap HAHA
ehhh no bukan aq yg lastt
adik aq yg gedikk tu yg lastt
hantuk kepala kau kang paan siap mcm anak dara
okok then sampai katt tempat tuh
apa nama restaurant tu eyh
lupe lahh XP
butt yg pasti kat seremban 2 area city park
ey ey pastu kann
ade boyy hensem kott
act aq penah jmpe die lastt year punye dinner
just forget about that boyyy lol
majliss tu start mcm biasa lah kan
ucapan doa bagai tuhh
agakk mengantukk lah jugakk
finally saat yg ditunggu tunggu
MAKAN !!!
yeahhh semua mcm kambing terlepas kandang [ape aq ckp nieh]
food die nott badd
sedapp bolehh tahan
dah kenyang then ade penyampaian hadiah
ha ni jap jap
nak story morry
ade one ckg niehh 
die karoke HAHA
suara die perghhh
masyaAllah
terlebihh merdu
woooo ~
ok then kiteorg kne gerakk awal
sbb kakanda ku yg sorang itu mahu balikk Unimap
so from restaurant tuhh terus pegi term1
hishh dah habiss cuti sem die
forsure aq rindu gile babeng katt die nanti
said bubye to her and kami pon pulangg
-.-


ha ni ade lagi satu
12112010
birthdayy mem aq
SITI NUR HIDAYANG ABD GHAFAR 
hoho untung lahh birthdayy lambatt
takk mcm aq bulan satu
orgg takk tau wekk wekk hadiah pon takk dapat HAHA
nvrm lah XD
ey ey lucky aq baikk hari ni
iff aq jahat aq bawakk tepung telur gula bagai
nakk tepekk katt muka kauu booo ~
wish God bless on youu
and happy alwayss dear
sayang kau kawannn <3 <3
aicehceh dramatic aq mlm niehh ape kess deyy
boooo HAHA
itu die birthdayy present kau deyy XP

Tuesday, November 9, 2010

tip mengurangkan berat badan

1) Elakkan penurunan berat badan yang cepat

Apabila berat badan anda berkurangan dengan cepat, kebiasaannya badan anda hanya kehilangan glikogen (karbohidrat) dan air, bukannya lemak. Badan anda akan menghantar isyarat ke otak yang anda sedang kebuluran dan mengurangkan kadar metabolik, sekaligus melambatkan badan membakar kalori.

2) Gantikan makanan, bukannya elakkan terus
Cuba gantikan makanan kegemaran anda yang tinggi lemak, gula atau garam dengan yang kurang lemak, gula atau garam. Sebagai contoh, gantikan Coke biasa dengan Diet Coke yang kurang gula, susu lemak tinggi dengan susu kurang lemak. Penukaran sebegini tidak akan menjejaskan keinginan untuk makan makanan kegemaran anda secara drastik walau pun pengambilan kalori telah berkurangan.

3) Minum banyak air
Banyakkan minum air putih dan air soya untuk menggantikan air bergas. Air bergas boleh menambahkan kalori anda sebanyak 360 kJ sehari.

4) Banyakkan pergerakan
Banyakkan bergerak dan bersenam akan membakar kalori anda yang berlebihan. Banyak cara untuk anda bersenam termasuklah dengan jogging, pergi ke gim dan sebagainya. Anda juga boleh selitkan aktiviti fizikal dalam kehidupan harian anda dengan berbasikal ke tempat kerja, menggantikan lif dengan menaiki tangga, berjalan ke kedai makan atau pun membuat sit-up sambil menonton TV.

Pakar kesihatan menyarankan anda bersenam 30-45 minit 3-5 kali seminggu. Mungkin agak sukar untuk anda memulakan senaman sehingga 45 minit sehari. Apa kata mulakan dengan 10 minit, 3 kali sehari supaya anda tidak terlalu memaksa diri anda dan yang paling penting, disiplinkan diri untuk melakukannya setiap hari. Bagi para ibu, jangan jadikan sibuk sebagai alasan anda, tetapi cuba cari masa walau pun sebelum tidur untuk melakukan aktiviti fizikal.

5) Mulakan sedikit demi sedikit
Mulakan program penurunan berat badan anda dengan perubahan sedikit demi sedikit dan bukannya secara drastik. Kurangkan sedikit demi sedikit pengambilan makanan tinggi kalori dan gantikan dengan makanan yang berkhasiat. Gantikan minuman manis dengan air putih. Perubahan kecil kebiasaannya akan lebih berkekalan berbanding perubahan yang drastic.

6) Jangan terlebih makan
Pernah dengar ke sunah Rasulullah S.A.W. yang mengunyah perlahan-lahan dan berhenti makan sebelum kenyang? Cuba amalkan dan anda akan melihat perubahannya. Makan sedikit tetapi kerap.

7) Jangan sekat makanan tinggi kalori sepenuhnya
Anda berazam untuk tidak akan menyentuh makanan berlemak lagi! Jangan buat begitu kerana badan anda masih memerlukan lemak tetapi dalam sukatan yang betul dan bukannya berlebihan. Cuba seimbangkan makanan anda dengan sesuatu yang berkhasiat.

8)Kesan jangka masa panjang
Diet singkat dan rutin senaman yang tidak tetap biasanya tidak akan berkekalan. Rancang program penurunan berat badan secara realistik yang mampu anda turuti dan bukan secara drastik. Rekodkan segala perubahan menu, aktiviti fizikal dan apa jua yang anda rasakan berubah termasuk fizikal, emosi dan tahap kesihatan anda. Pastikan program anda bersesuaian untuk jangka masa panjang dan bukan sekadar hangat-hangat tahi ayam!

9) Fokus pada sihat, bukannya kurus
Kebanyakan individu yang berjaya mengurangkan berat badan dalam jangka masa panjang akan mengubah objektifnya daripada ingin menjadi kurus kepada ingin menjadi sihat. Tetapkan pemikiran anda dengan memilih makanan yang boleh memberikan nutrient dan khasiat yang optima kepada badan anda. Untuk panduan, rujuk piramid makanan!

10) Atasi tekanan emosi
Emosi yang bercelaru dan tidak stabil boleh menyebabkan anda teruja untuk makan. Cari cara lain untuk mengatasinya dengan meluahkan masalah kepada orang yang rapat dengan anda atau kaunselor. Lakukan juga aktiviti yang boleh menggembirakan anda supaya tekanan anda diatasi.

11) Motivasi
Sokongan dan motivasi merupakan salah satu daripada kunci utama dalam proses untuk menurunkan berat badan. Dapatkan sokongan daripada orang tersayang dan dapatkan nasihat pakar dietitik supaya anda melakukan program diet yang betul dan penuh semangat!

credit to carigold.com :)

HAHA itu dia tips mengurangkan berat badan . act now dah pukul 1:06 . fani still takk titow lagi . takk ngantuk lagi lah deyy XD . ntah tibetibe datang idea nakk share tips nieh dengan korang . okok maybe ade yg berangapan mcm nieh "cehh , die sendiri gemokk ade hati nakk kasi tips katt org" HAHA fani takk kesah if korang nakk kata ape . niat fani baik , nakk tolong mereka mereka yg senasibb dengan fani . seriously mengurangkan beratt badan adalah satu perbuatan yg teramat susah bagi fani . bende ni perlukan kesabaran is it ?? fani nakk share dengan korang tentangg obsess [betul ke spelling] fani utk KURUS !!! i guess hanya orangorang yg rapatt dengan fani je nmpak semua ni . hoho ape fani pernah buat ?? 1 .fani pernah makan PIL DIET kire mcm ubat utk kurus dengan cepatt lah . 2 .fani try cream sliming . 3 . fani skipping 200 times EVERYDAY sampai kaki fani sakitt sangat , one week tu fani demam  HAHA . 4 . nasi ?? takk sentuhh , fani just makan roti roti and roti again and effect dia sekarang fani takk boleh skip meals , everytime i skip my meals fani akan sakit perut yg teramat sangat i guess itu gastric hoho ntah lah fani takk check kat doctor . after fani buat semua bende bodoh ni berat fani pernah turun butt naik balik hehe XP . tapitapi sekarang , since fani baca tip tip katt internet and my lovely sis ade kasi nasihatt jugakk fani dah start motivate diri fani . now fani makan mcm biasa , even in this tips makan nasi once a day .butt i can't lapar kott HAHA . ey ey even fani makan nasi twice a day kuantiti nasi tuh sikitt je ok , drink a lot of water , fruits jangan lupe . and yang paling utama BERSENAM , now fani join class badminton . boleh tahan gempakk , penat memang lah penat tapi nak sihatt punye pasal redah je hoho . kat rumah pulak setiap sabtu or ahad fani fight badminton dengan ayah . and senang cerita rumah fani sekarang dah macam mini gym pulakk  macam macam ade . fani pergi sch jalan kaki so i think it is better than naik kereta or whatsoever. ha one morething , diet yg paling berkesan fani pernah try , PUASA . wooo mmg terbaikk lah berat fani turun 3kg  masa puasa dulu . nanti insyaAllah fani nak puasa beside utk kurus it is good for our health . deyy jap onemore tips fani nak share if tak nak perut buncit jangan mandi selepas makan . kepada mereka yg rasa badan mereka tu kurus mcm lidi jangan rasa anda selamat , kemungkinan besar berat anda akan bertambah in your future . so conclusion nye ialah kita kurus ke kita gemok ke , kesihatn itu adalah penting .

wow nampak sedapp yummyy XP


*booo ayat fani agak nerdyy malam ni , HAHA bukan ape so that korang faham lah apa fani potpet tu XD

Saturday, November 6, 2010

manmanman !!

wooo latest story mory nieh 
tiap kali aq on fb 
mmg tangan aq nieh mesti gedikgedik pegi usya profile die 
for what ??
as what i said saje mengedikkk kottt HAHA 
ey ey from there aq boleh tau info die okk 
anything about him 
ANYTHING
haha sorryy lah eyh skodeng kau dri jauhhh 
and tadi again and again aq visit profile die
then hoho one girl post something on her wall 
it is a lyric 
and if kau ingatt lah eyh 
aq penahh post katt kau lyric tuhhh !!!!
haha forsure kau takk ingatt 
ok ok just forgett about the lyric
but now aq just nakk marahh nieh 
haha marahmarah 
aq takk tau lah kau ni ade perasaan ke takk 
nakk kata kau berukk takk jugakk 
muka ok jerh mcm normal human 
ok ok aq tau lah kau ade rupe 
bolehh tahan lahh 
hensem mcm aq 
HAHA teeettt 
buttt please lahh jgan gune kan rupe kau tuhh 
utk mengoda cewekcewek didunia ini      
kalau bukann pasal mulutt kawan kau tuhh 
aq berani keratt jari lahh 
takkan ade org nakk katt kau lol !!!
dengan perutt buncitt kau 
rambutt sikatt tepi
adeh takk payah ckp yg lain lahh 
SAKAI 
ey ey appriciate lah ape yg die buat katt kau 
ni takk kau condemn die ade lahh 
kecewa dengan sikapp kauu 
if i can meet you 
aq sepak sepak kau 
hantukk kepala kau 
bantai dengan rackett 
hoho takk puas lagi tuhh 
onemore thing 
aq nakk kau ingatt niehh 
once you make it to other it will come back to you
im not hopping anything from you
aq just nakk kau love someone sincerly 
bukan sebab girl tuh hott 
girl tu cantikk 
and whatsoever 
as your friend 
aq concern pasal kauu 
because i afraid that 
kau akan dipermainkan 
mcm ape yg  kau buat sekarang 
okok fine aq tau 
kau ade family problem 
tapi jgan jadikan 
"problem" kau tuh 
utkk kau balas dendam 
i know it is hard for you to go through all these problem 
butt you as a brother in your family 
you must be strong dear 
hoho panjang aq membebel kali nieh 
seriously marah nieh 
grrr 
to him : take care of yourself , please stopp being a player
aq tau kau adalah lelaki paling beriman didunia ni 
HAHA tipu jerh XP


*repeat and repeat lagu heartless time membebel postt nieh HAHA
 

Friday, November 5, 2010

permulaan ;D

haha ape yg permulaannye ha budakk 
photography lol
snap sana snap sini
hobii baru niehh 
even camera yg aq gune takk lah cangihh mana 
butt it still camera kottt 
D700 ??
hoho nanti eh tunggu aq pro baru boleh grab kau ye sayangg <3 <3
buat masa ni terpaksa lah aq guna sony ni dulu 
haha even sony ni agak lembab 
pakai je lahh dari takk de 
ey ey let me show you all pic yg aq snap sendiri ok 
my own creativity [speeling takk confirm]
<3

<3 <3

<3 <3 <3

<3 <3 <3 <3

<3 <3 <3 <3 <3

<3 <3 <3 <3 <3 <3
<3 <3 <3 <3 <3 <3 <3

<3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3


haha itu die hasil nye 
NF for nurul farhani ok 
takk de meaning lain lol 
haha ntah pape kott semua pic tuhh
ala permulaan 
if takk ok boleh belajar kankan 
practice make perfect XP
butt along ckp buruk 
haiyyoo sabar je lah 
takk pe lah lucky you are my sister 
if nott hantuk kepala kau kang 
ey ey kalo boleh komen lerh ok ke takk 
really need your comment 
nanti boleh improve lagi hoho 
act banyakk lagii butt aq update yg ni dulu 
nanti lain harii lah yaww aq show katt korang


*tyme membloging layan lagu begging , wooo im begging HAHA

Tuesday, November 2, 2010

ape semua nieh -.-

ape nieh ??
beratt aq takk turun pon 
deyy penatt lah exercise 
nak kurus wekkwekkk ;D
hoho ntah pape tahh
ey ey lately aq rasa lain
apa yg lain ??
sumpah takk tau
and yg pasti aq tak happy macam dulu
kalau dulu i always smile
hoho SMILE SMILE :) 
tapi tapi sekarang  
senyuman yg aq beri hanya kepuraan


 marahmarah :@
mmg tuhh perangai aq lately nieh
seriously aq pon takk tau knape
 aq rasa dulu aq takk mcm tuhh 
btw aq nakk ckp sorryyy kepada mereka mereka
 yg terkena tempias kemarahan aq
 sorryy sangatsangat
 mmg aq takk bolehh control temper aq
 HAHA maybe betul ape yg **** ckap 
if kite pendam 
kita akan jadi pemarahhh 
now it is fact aq seorang hott temperr 
so kalau boleh 
bantubantu lah utk menceriakn hari hari aq didunia ni 
cehhh XP



eh jap nak show kat korang my besties 
NUR NABILA PEARL <3 <3 
you always with me wokk   
and kau jugak yg introduce aq kat crocodile tuh
thanks yaww kazen
even aq menyesal kenal desperate loser itu
tapi aq takk pernah salah kan kau
harus diingat itu hehe ;D
sorry yaww agak banyak bende yg aq takk share dengan kau gile
sebab aq malu
malu sangat sangat hoho
whatever it is you are the best lah !!
HAHA ey gile pic kau yg paling paling fav aq ;D